De ‘back to the basics’-filosofie heeft ertoe geleid dat de ambachtelijk gemaakte koekjes van Eco Biscuits een echt natuurvoedingsproduct zijn. Eco Biscuits wil, net zoals de natuurvoedingsproducten, koekjes rijk aan granen en vezels produceren met biologische ingrediënten en zonder toevoegingen van biet- of rietsuiker.
De koekjes van Eco Biscuits worden enkel gezoet met stroop van granen en fruit, zoals agavestroop, rijststroop of maïsstroop. Deze zoetmiddelen bevatten naast de meervoudige natuurlijke suikers een aantal vitaminen en mineralen. Het gevolg is dat deze zoetmiddelen gezond en lekker zijn. Sinds eind 2013 biedt Eco Biscuits ook koekjes aan die gezoet zijn met kokosbloesemsuiker. Deze suiker heeft een lage glycemische index en zit boordevol antioxidanten. Alleen onder private label wordt op aanvraag biologische rietsuiker toegepast. Tevens gebruikt Eco Biscuits enkel plantaardige grondstoffen. Al wat van dieren afkomstig is wordt gemeden, met uitzondering van eieren wanneer dit strikt vereist is. Een echt vegan-product, dus!
Tussen ideologie en commercie
Eco Biscuits mikt op een evenwicht tussen modernisering, commercialisering en het behoud van waardevolle natuurvoedingstradities. Daarom investeert Eco Biscuits in moderne productiemethoden en verpakkingstechnieken. Tegelijk focust Eco Biscuits op een aantal door de consument gewaardeerde kwaliteiten:
- biologisch
- gezoet met graan- en vruchtenstropen
- uitsluitend plantaardige vetten
- milieuvriendelijke verpakking
- correcte prijs
Smaken veranderen
Uiteraard moeten de koekjes van Eco Biscuits lekker zijn. Het smaakaspect is dan ook iets wat zeer veel aandacht krijgt en door Eco Biscuits voortdurend kritisch bekeken wordt. Smaak ontwikkelt zich voortdurend. Daarom ook is het bedrijf steeds op zoek naar marktvernieuwende producten die in de smaak vallen bij de consument, maar waarbij riet- of bietsuiker vermeden kan worden.
Verpakking
De koekjes van Eco Biscuits worden aangeboden per stuk verpakt, per doos of in vrac.
Biologische producten
De landbouw en veeteeltmethoden
NORMALE GANGBARE PRODUKTEN | BIOLOGISCHE PRODUKTEN |
De bemesting: meestal gebruikt men kunstmest | Gebruik van organisch mest en groenbemesting |
Gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen | Plantaardige, niet giftige gewasbescherming (bijvoorbeeld sluipwespen) |
Monocultuur met als gevolg uitputting van de grond | Regelmatig worden er andere gewassen geteeld op dezelfde grond |
Zeer dikwijls dieronvriendelijke veeteelt. (legbatterijen, varkensindustrie…) | De dieren krijgen ruimten en meestal zeer diervriendelijk |
De herkomst en samenstelling veevoer bijna altijd onbekend | Gebruik van biologische veevoer |
Productie van het product
NORMALE GANGBARE PRODUKTEN | BIOLOGISCHE PRODUKTEN |
Gebruik van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen | Geen gebruik van geur-, kleur- en smaakstoffen |
Gebruik van chemische conserveermiddelen | Geen gebruik van conserveermiddelen |
Wetgeving
NORMALE GANGBARE PRODUKTEN | BIOLOGISCHE PRODUKTEN |
Controle door het ministerie van landbouw | Controle door ministerie van landbouw en daarenboven een controle door een organisatie erkend door het ministerie en voor de biologische oorsprong van de grondstoffen |
Het is deze organisatie welke het keurmerk verleent aan een biologisch product. TÜV NORD INTEGRA |